Як грудне вигодовування впливає на здоров’я матері та дитини

Перший тиждень серпня у всьому світі присвячений підтримці грудного вигодовування (ГВ). Чому молоко матері – найкраща їжа для новонародженого? Які корисні елементи містяться в ньому? І від яких захворювань грудне вигодовування захищає матір та дитину? Які можуть бути побічні ефекти при грудному вигодовуванні докладно розповідають тут https://mostrda.org.ua/?p=29752.

У чому користь ГВ для дитини?

Грудне молоко — найкраща їжа для новонародженого, оскільки забезпечує організм енергією, високоякісними харчовими нутрієнтами, великою різноманітністю біологічно активних компонентів. Грудне вигодовування забезпечує правильне дозрівання різних органів та систем, фізичний, психомоторний та інтелектуальний розвиток, знижує частоту респіраторних та шлунково-кишкових інфекцій у перші тижні та місяці життя.

Годування грудьми багато в чому визначає стан здоров’я дитини не тільки в ранньому віці, а й у наступні періоди її життя.

При нераціональному вигодовуванні у новонародженого та дитини першого року життя можуть розвинутися різні метаболічні порушення, що є фактором ризику ожиріння, артеріальної гіпертензії, цукрового діабету та інших захворювань.

Що входить до складу грудного молока?

З молоком матері дитина отримує ферменти, гормони та різні фактори росту, які відіграють найважливішу роль у регуляції апетиту, метаболізму, росту та диференціювання тканин та органів дитини. Жіноче молоко повністю відповідає обміну речовин та особливостям травної системи немовляти, у зв’язку з чим нутрієнти грудного молока легко засвоюються.

Склад грудного молока змінюється у різні періоди лактації. Кількість білка у молозиві коливається від 41,8 до 162 г/л (у середньому – 73,8 г/л). Високий вміст білка забезпечує новонародженим необхідну кількість при висмоктуванні невеликого обсягу молозива, а низький вміст жиру зменшує напруженість процесів травлення.

Постійний склад молоко набуває з 2-3 тижнів. У цей період жіноче молоко в середньому містить 1,2% білка, 3,5% жирів та 6,5% вуглеводів (лактози).

Грудне молоко складається приблизно на 80% із сироваткових білків і на 20% із казеїну. Висока концентрація таурину в ньому стимулює ріст та диференціювання сітківки ока, нервової тканини, надниркових залоз, епіфіза та гіпофіза.

У жирі грудного молока міститься велика кількість ненасичених жирних кислот, низька кількість насичених жирних кислот. Важливо, що рівень жиру грудного молока безпосередньо залежить від вмісту жирів в раціоні матері-годувальниці і змінюється як під час кожного годування, так і протягом дня. Більше вміст жиру в останній порції сприяє насиченню дитини.

Вуглеводи грудного молока представлені лактозою (90% у вигляді β-лактози) та олігосахаридами.

Також у ньому міститься кальцій та фосфор у легко засвоюваній формі. Співвідношення кальцію та фосфору (2:1) є ідеальним, забезпечуючи нормальне зростання та розвиток кісткової тканини дитини.

Незважаючи на те, що вміст заліза в грудному молоці нижче 0,1 г/л, біодоступність цієї мінеральної речовини дуже висока, тому дитина отримує адекватну кількість елемента, поки знаходиться на природному вигодовуванні.

Вміст вітамінів у молоці суттєво залежить від характеру харчування матері. У більшості випадків мати, що годує, і дитина потребують додаткового введення вітамінів.

Як грудне вигодовування впливає на здоров'я матері та дитини

Які унікальні властивості має грудне молоко?

Стерильність, оптимальна для засвоєння температура молока, збалансований рівень харчових інгредієнтів, що не створює навантаження на травний тракт новонародженої та немовляти, висока засвоюваність молока, пов’язана з наявністю ферментів, що функціонують у самому молоці (амілаза, ліпаза, фосфатаза, протеази та ін., і транспортних білків), комплекс біфідогенних факторів, що надають протективний вплив на біоценоз кишечника дитини, широкий спектр біологічно активних речовин та захисних факторів, і найголовніша властивість – емоційний і фізичний контакт матері та дитини, що зумовлюють надалі її соціальну поведінку та психічний розвиток.

Як впливає грудне вигодовування на формування імунітету дитини?

Однією з переваг грудного вигодовування є унікальні імунобіологічні властивості грудного молока, які забезпечують захист дитини першого року життя від кишкових інфекцій та деяких інших захворювань. За рахунок присутності факторів як гуморального, так і клітинного імунітету (антитіл, імунних комплексів, активних лейкоцитів, лізоциму, макрофагів, секреторного імуноглобуліну А, лактоферину) та інших біологічно активних речовин грудне молоко сприяє підвищенню захисних функцій у новонародженого, тому діти, вигодовуванні, рідше хворіють на інфекційні захворювання.

Як грудне вигодовування впливає на організм матері?

Грудне вигодовування прискорює процес відновлення організму жінки після пологів, оскільки рефлекторний і гуморальний зв’язок між молочними залозами та маткою сприяє скороченню матки та відновленню її колишніх розмірів.

Також годування груддю сприяє швидше нормалізації маси тіла жінки після народження дитини, дозволяє відмовитися від гормональної контрацепції (ановуляція як результат дії пролактину перші 3-6 місяців після пологів).

У жінок, які тривалий час годували грудьми, відмічено зниження ризику розвитку раку молочної залози та яєчників, ризику розвитку цукрового діабету 2-го типу.

Грудне вигодовування надає сприятливий емоційний вплив на матір та дитину, сприяє більш швидкому пробудженню почуттів материнства, а також встановленню між матір’ю та малюком міцного психологічного контакту.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *